De gelijkenis van de zaaier is niet moeilijk te begrijpen. Er volgen nog gelijkenissen die meer verklaring nodig hebben. Het principe dat de Schrift zichzelf uitlegt, is ook met de gelijkenissen van toepassing, omdat we bepaalde principes in de ene gelijkenis wel uitgelegd vinden en in de andere niet.
19 Bij een ieder, die het woord van het Koninkrijk hoort, en het niet begrijpt, komt de boze, en hij grist weg wat in zijn hart gezaaid is: deze is degene, die naast de weg gezaaid wordt.
vogels
Vogels begeven zich in de lucht en zijn een uitbeelding van geestelijke machten. Dat kunnen goede machten zijn, denk aan de geest die als een duif neerdaalde op Jezus (Marc.1:10). Maar in deze gelijkenis betreft het vogels die het zaad wegpikken (:4) en zijn ze een uitbeelding van de boze (machten). De meeste vogels in de bijbel zijn onrein en zij zijn een uitbeelding van de boosaardige geestelijke machten in de lucht (Ef.612).
De derde gelijkenis die de Heer uitspreekt in deze reeks, is die van het mosterdzaad. Als we die bespreken, zullen we terugkomen op deze vogels, want die spelen ook daar een rol (Matth.13:31-32).
20 En degene, die op rotsachtige plaatsen gezaaid wordt, is hij, die het woord hoort, en het meteen met vreugde aanneemt;
21 hij heeft echter geen wortel in zich, maar is iemand van het ogenblik; want wanneer er verdrukking of vervolging komt, vanwege het woord, dan wordt hij meteen verstrikt.
geen wortel
Op de rotsachtige plaatsen heeft het zaad niet veel aarde (:5). Het zaad schiet onmiddellijk op, maar als de zon opgaat, verschroeit het, omdat het geen wortel heeft. Er was een groep mensen die het Woord van het Koninkrijk hoorden en even leek het veelbelovend. Ze namen het met vreugde aan, maar het bleek geen wortel te hebben en bij tegenstand doofde het snel weer uit.
22 Degene, die in de dorens gezaaid wordt, is hij, die het woord hoort, en de bezorgdheid van deze aeon en de verleiding van de rijkdom verstikken het woord, en hij wordt onvruchtbaar.
de bezorgdheid van de aeon
De dorens zijn een uitbeelding van ‘de bezorgdheid van deze aeon’. Dat is alles waar men zich in deze aeon mee bezighoudt en zich zorgen over maakt. En dat is heel wat. Politiek, oorlogen, klimaatproblemen, enz. In deze boze aeon (Gal.1:4) is het de god van deze aeon die het denken verblindt (2 Kor.4:4) en de mensen verwart door de dingen door elkaar te gooien en ze te overladen met desinformatie en halve waarheden.
verleiding van rijkdom
De verleiding van de rijkdom gaat niet over rijkdom op zichzelf. Daar is niets mis mee en ook in de Schrift kennen we rijken, zoals bijvoorbeeld Abraham, David en Jozef van Arimathea. De verleiding van rijkdom is het streven naar rijkdom en dat men zijn vertrouwen stelt op die rijkdom.
Het Griekse woord dat vertaald wordt met hebzucht (pleonexia, G4214) is opgebouwd uit de woorddelen: meer + hebben. Wie meer wil hebben, heeft zijn hart dáárop gezet, in plaats van op het Woord van God.
23 Maar degene, die in de goede aarde gezaaid wordt, is hij die het woord hoort, en het begrijpt, en die daadwerkelijk vrucht draagt, en voortbrengt, de één honderdvoudig, een ander zestigvoudig, en een ander dertigvoudig.
vrucht
Slechts bij een zeer klein deel vond het woord van het Koninkrijk ingang, zoals bij de discipelen. Zij geloofden dat de Heer de Messias was en Hij maakte aan hen de geheimen van het Koninkrijk bekend. Als het zaad in goede aarde valt, zal het altijd vrucht dragen.
Het gaat er in de Schrift nooit om hoeveel vrucht iemand draagt, maar dat men vrucht draagt. God geeft een ieder naar zijn vermogen (Matth.25:15) en in overeenstemming met iemands aanleg en persoonlijkheid. Dan zal het Woord altijd Zijn werk doen.