Tussen het uitspreken van deze gelijkenis en de uitleg die de Heer geeft, vinden we twee andere gelijkenissen. We zullen nu logischerwijze eerst de uitleg van de gelijkenis van het onkruid bezien en later de gelijkenis van het mosterdzaad en de gelijkenis van het zuurdeeg bespreken.
36 Dán laat Hij de scharen gaan, en Hij ging het woonhuis binnen. En zijn leerlingen komen tot Hem, en zij zeggen: verklaar ons de gelijkenis van het giftige onkruid in de akker.
huis uit, huis in
In vers 1 zagen we dat de Heer het huis uitging en ging zitten bij de zee. We hebben besproken dat dit uitbeeldt dat Hij het huis van Israël verlaat en redding naar de natiën zou gaan. Hier gaat Jezus het huis in. Hij heeft Israël verlaten en gaat een (ander) huis in en legt daar verborgenheden uit aan Zijn vertrouwelingen. Het is een uitbeelding van de ecclesia, waarvan Paulus zegt dat het een geestelijke tempel is, het huis waar God in woont en dat wij huisgenoten van God zijn (Ef.2:19-22).
37 En Hij antwoordde, en Hij zei: de zaaier die het goede zaad zaait, is de Zoon van de mens;
38 en de akker is de wereld; en het goede zaad, dat zijn de zonen van het Koninkrijk…
zonen van het Koninkrijk
In de gelijkenis van de zaaier zagen we dat het zaad een uitbeelding is van het Woord (1 Petr.1:23). Hier wordt deze stap overgeslagen en meteen gezegd dat het een uitbeelding is van dat wat het zaad voortbrengt: de zonen (=erfgenamen) van het Koninkrijk.
Ook hier is, net als bij de gelijkenis van de zaaier, de zaaier een beeld van de Heer zelf (:3) en de akker is een uitbeelding van de wereld. In deze wereld wordt gezaaid door God, maar ook door Zijn vijand, de Duivel.
38…en het giftige onkruid, dat zijn de zonen van de boze;
39 en de vijand, die het zaait, dat is de Duivel (…)
diabolos
Het Griekse woord dat vertaald is met duivel, is diabolos, dat zoiets betekent als doorheen-werper. Het spreekt van degene die verwarring sticht en alles door elkaar gooit. Ook hier gebeurt dat doordat er onkruid wordt gezaaid tussen de tarwe.
Als we bedenken dat zaad een uitbeelding is van het Woord van God, weten we ook dat er door de tegenstander een ander woord gezaaid wordt. Het is een woord dat lijkt op het woord van God, maar Satan verdraait het op geraffineerde wijze (vergelijk Gen.3:1; Matth.4:6).
Zoals de tarwe een uitbeelding is van degenen die de Heer toebehoren, zo is het onkruid een uitbeelding van hen die Satan toebehoren. Het gaat hier om gelovigen en ongelovigen.
een schijn van godsvrucht
Maar let op! Het onkruid dat gezaaid wordt, is niet zomaar onkruid, maar is een onkruid dat als twee druppels water op tarwe lijkt. We zouden er dus op bedacht zijn dat in de wereld, zich zowel gelovigen als ongelovigen bevinden, maar dat deze ‘zonen van de boze’ voor het oog nauwelijks te onderscheiden zijn van gelovigen!
Degenen waarvan het onkruid een uitbeelding is, hebben een vormgeving van godsvrucht, maar het is schijn en slecht buitenkant. Ze hebben de kracht ervan verloochend (2 Tim.3:5). Net zoals het dolik de schijn heeft tarwe te zijn, maar het is het niet.
boodschappers van licht
Ook Paulus had te maken met mensen die zich voordeden als apostelen en dienaren van gerechtigheid maar in feite tegenstanders waren. Zij deden zich vroom voor en kwamen bij de Korinthiërs ook zo over, want ze vonden ingang bij hen.
2 Korinthe 11
13 Want zulke mannen zijn valse apostelen, bedrieglijke werkers, die zichzelf voordoen als apostelen van Christus.
14 En het is geen wonder! Want Satan zelf doet zichzelf voor als een boodschapper van licht.
15 Het is dus niets bijzonders, als ook zijn dienaren zichzelf voordoen als dienaren van de rechtvaardigheid; hun einde zal zijn naar hun werken.
vals
In deze verzen uit de 2e Korinthe brief wijst Paulus erop dat wij de dienaren van Satan zouden zoeken onder hen die zich voordoen als dienaren van de rechtvaardigheid. Hij heeft het hier over hen die zich voordoen als valse apostelen, dat zijn valse afgevaardigden van Christus. Ook Satan doet zich voor als een boodschapper van licht en daarom is het niet verwonderlijk dat ook zijn dienaren zich voordoen als dienaren van de gerechtigheid.
dienaren van de gerechtigheid
Een boodschapper van licht pretendeert het evangelie te verkondigen en we moeten hen dus zoeken onder voorgangers, predikanten, theologen, enz. Zij doen zich voor als dienaren van de rechtvaardigheid. Zij hebben de schijn van godsvrucht en hun volgelingen ook. Het lijkt erop, maar het is het niet. Daarom worden zij niet zomaar voorgesteld als onkruid, maar als giftig onkruid. De dolik lijkt sprekend op tarwe, maar het is het niet en dat wordt openbaar bij de oogst. Dan zal blijken dat de tarwe vrucht draagt en het onkruid niet.