In de vorige blog, die voornamelijk een terugblik betrof op het afgelopen jaar, vertelde ik hoe de brochures en boeken die op mijn website te vinden zijn, tot stand zijn gekomen. Het zijn uitgaven van eerder verschenen series blogs of artikelen.
Het schrijven van een serie blogs over een bepaald onderwerp of een bepaalde bijbelse persoon is wat ik graag doe. Ik krijg dan ook nog wel eens de vraag welke bijbelfiguur de volgende is die ik ga bespreken. Hoewel het heerlijk is om zo diep in een onderwerp te duiken, is het ook intensief. Zo heb ik over Jozef 108 blogs geschreven en deed daar bijna zeven maanden over.
“Bezint eer ge begint” is ook hierop van toepassing. Je moet zeker weten dat je er tijd voor hebt, het kunt afmaken en ook niet al te veel ‘losse eindjes’ hebt met betrekking tot de uitleg.
profetisch woord
Momenteel ben ik een serie aan het schrijven over Mattheüs 24 en 25. Een geweldig onderwerp waarin de Heer met Zijn rede over de laatste dingen aansluit op het profetisch woord. Zaken waarvan ik verwacht dat ze binnen afzienbare tijd actueel gaan worden! Petrus vergelijkt het profetisch woord met een lamp in een duistere of troebele plaats (2 Petr.1:19). Gods woord is licht in een wereld waar het donker en onduidelijk is, omdat de waarheid in ongerechtigheid ten onder wordt gehouden (Rom.1:18) en de god van deze aeon verblindt en verdraait (2 Kor.4:4). Meer dan ooit is Gods woord dan ook de bodem waarop wij vast staan en het kompas waarop wij varen.
losse onderwerpen
Ook voor het geven van bijbelstudie is het prettig om een serie te doen en bijvoorbeeld een brief of bijbelboek te bespreken. Maar daar is de frequentie van spreekbeurten op een bepaalde locatie meestal niet hoog genoeg voor. Het voordeel van spreekbeurten geven over losse onderwerpen, is dat je flexibel bent om elke keer een onderwerp te bespreken wat actueel is, wat je bezighoudt, of waarover je een vraag hebt gekregen. Waarschijnlijk is het goed om een evenwicht te hebben tussen deze vormen van bijbelstudie.
werk en privé
Na de ziekenhuisopname die ik eerder noemde, ben ik op een gegeven moment weer aan het werk gegaan. Dat viel erg tegen. Ik had met allerlei zaken die nodig zijn voor een “kantoorbaan” moeite. Dingen die normaal automatisch gaan, zoals schakelen tussen opdrachten, aandacht, concentreren, enz. gingen nu erg moeizaam. De bedrijfsarts heeft me doorverwezen naar een externe organisatie waar ze een neuropsychologisch onderzoek en belastbaarheidsonderzoek hebben uitgevoerd. De positieve uitkomst was dat er geen cognitieve stoornissen zijn ontdekt, maar daar tegenover staat dat er wel snel een “vermoeidheidseffect” optreedt. En dat betekent dat ik werkzaamheden slechts heel kort kan uitvoeren, omdat bij vermoeidheid de kans op het maken van fouten snel toeneemt.
Een arbeidsdeskundige heeft vervolgens onderzocht welke functies er dan nog geschikt voor me zijn en de conclusie is dat die er niet zijn bij mijn werkgever. De organisatie waar ik werk is zo groot, dat deze representatief is voor de hele maatschappij en ze dus ook elders geen mogelijkheden zien. De arbeidsdeskundige verwacht dan ook dat ik door het UWV “afgekeurd” ga worden. Op dit moment wacht ik op deze keuring.
Maar wie het nieuws het afgelopen jaar in de gaten heeft gehouden, weet dat ze bij het UWV grote achterstanden hebben en er in het verleden fouten zijn gemaakt, waardoor er dossiers opnieuw beoordeeld moeten worden en deze achterstanden alleen maar toenemen. Geduld hebben dus.
voordeel
Mijn situatie geeft dat ik me veel met bijbelstudie bezig kan houden. En er is nog genoeg wat ik zou willen bespreken, dus ik ervaar vaak nog dat ik “tijd tekort” heb. Dat is geen klacht en ervaar ik niet als negatief. Het is een mooi vooruitzicht dat er nog zoveel nieuws en moois te ontdekken is zolang we hier nog op aarde zijn. Ik heb dan ook nog heel wat ideeën voor het schrijven van blogs en dan met name over wat grotere onderwerpen, die ik eens in een serie zou willen uitdiepen.
Daarnaast kan ik altijd spreekbeurten aannemen als me dat wordt gevraagd en zal ik niet snel hoeven weigeren vanwege tijdgebrek.
De keerzijde is dat mijn situatie ook financiële consequenties met zich meeneemt. Die zijn nu al merkbaar, omdat je na een jaar ziekte 70% van je loon krijgt. Ik zeg hierover altijd, met een voetbal metafoor: 70% balbezit is heel veel, maar 70% salaris valt erg tegen.
Het komende jaar zal ik wat opties moeten onderzoeken. Andere inkomsten genereren is lastig met alle regelgeving. Wellicht dat verhuizen een optie is, die wat financiële ruimte geeft.
We mogen er in alle omstandigheden op vertrouwen dat hij geeft wat we nodig hebben (Fil.4:19). Ik heb ook altijd ervaren dat Hij dat doet en zie de toekomst vol vertrouwen tegemoet.
situatie in de wereld
De afgelopen jaren, maar zeker ook dit afgelopen jaar, is er veel gebeurd op wereldniveau. We hadden de corona periode nog niet eens achter ons gelaten of we werden bepaald bij een oorlog tussen Rusland en Oekraïne, die nog steeds niet is beëindigd. Maar wat het nieuws vooral gedomineerd heeft in 2024, zijn de onrusten rond Israël en in het Midden-Oosten. Een regio waar we op basis van het profetisch woord ook dingen mogen verwachten .
oorlog of vrede?
Hoe gaat dat zich ontwikkelen in 2025? Komt er nog meer oorlog en oorlogsdreiging? Gaat er met de comeback van Donald Trump een andere wind waaien in Amerika en op het politieke wereldtoneel? Zelf zegt Trump dat hij vrede gaat bewerken in de oorlogen tussen Rusland en Oekraïne en in het Midden-Oosten.
Gaan we komend jaar wellicht de komst van de ruiter op het witte paard meemaken (Opb.6:2)? Er zal binnenkort een vrede komen, die een schijnvrede blijkt te zijn, omdat deze valse vrede wordt weggenomen (Opb.6:4; 1 Thess.5:3) en voor Israël zal uitlopen in een grote verdrukking.
de wegrukking
Kort voor de grote verdrukking zal de ecclesia, het lichaam van Christus worden weggerukt en haar hemelse positie innemen (1 Thess.4:17; Opb.12:5). Deze dingen zijn aanstaande en kunnen we binnen afzienbare tijd verwachten. Hoe spoedig dit zal zijn, is natuurlijk nooit met zekerheid te zeggen.
2000 jaar
Petrus spreekt in verband met de wederkomst over een periode van twee dagen van duizend jaar (2 Petr.3:8). Deze 2000 jaar zijn bijna verstreken. Maar hoe moeten we die 2000 jaar rekenen, vanaf wanneer tot wanneer? Als we ervan uitgaan dat de Heer in het jaar 30 AD is gestorven, opgestaan en is gaan zitten aan Gods rechterhand in de hemel, en we rekenen tot aan Zijn wederkomst voor Zijn volk, op de Olijfberg (Zach.14:4), dan is die termijn bijna verstreken. Maar u merkt het al, ik houd een flinke slag om de arm. “Als…..“
wakker
Hoe dan ook, als het zover is, weten we hoe laat het is en zijn wakker (1 Thess.5:3-6). Uit de Schrift leren we dat we een aantal zaken kunnen verwachten, zoals: een periode van vrede en zekerheid (1 Thess.5:3), een tempel in Jeruzalem, of in ieder geval een gebouw dat dienstdoet als tempel en waarin het dagelijks offer weer zal worden hervat (Dan.8:13; 12:11; 2 Thess.2:4). Deze schijnvrede zal worden beëindigd, daarmee het dagelijks offer weer worden gestaakt en dat zal de grote verdrukking voor Israël inluiden (Matth.24:15).
Dat is tevens het moment dat de ecclesia zal worden weggerukt (1 Thess.4:17; Opb.12:5). We leven in spannende tijden en kijken uit naar dat moment dat we Hem mogen aanschouwen en zullen worden verenigd met degenen die al ontslapen zijn!
Ik wens iedereen een verwachtingsvol en wakker 2025!