Mattheüs 24:16-20 Israël verzameld in Bozra

We lezen in zowel Mattheüs 24, als Openbaring 12, over een vlucht van een deel van Israël, die plaatsvindt vóór de grote verdrukking (Matth.24:21; Opb.12:6). Het betreft een vlucht naar bergachtig gebied (Matth.24:16), naar de woestijn (Opb.12:6).

1260 dagen later, aan het einde van de grote verdrukking, zal het overblijfsel van Israël de naam van JAHWEH aanroepen en zal de Heer verschijnen op de Olijfberg. Deze zal splijten, zodat er een vluchtweg ontstaat en ook dan zal men vluchten naar dezelfde plek in de woestijn (Zach.13:8; 14:4-5; Jer.31:2).

een gereserveerde plaats
In Zach.14:5 staat erbij dat de vluchtweg zal reiken tot Asel, of andere vertalingen zeggen: Azal. Zo’n plaats kennen we niet en het is dan ook geen plaatsnaam, maar de benaming van een plek. Asel betekent gereserveerd, het is een gereserveerde plaats. Dat komt overeen met een plaats, door God gereedgemaakt (Opb.12:6). Uit de beschrijving in Zacharia kunnen we niet afleiden waar dit precies is, maar er zijn andere Schriftplaatsen waar we dit wel kunnen zien.

Micha 2
12 Ik zal u, Jakob, zeker verzamelen, geheel en al.
Ik zal het overblijfsel van Israël zeker bijeenbrengen.
Ik zal het samenbrengen als schapen van Bozra,
als een kudde midden in zijn weide.
Het zal er gonzen van de mensen.
13 De Doorbreker trekt vóór hen op.
Zij zullen doorbreken, door de poort trekken
en daardoor naar buiten gaan.
Hun Koning gaat vóór hen uit,
JAHWEH gaat aan de spits.

Bozra
Israël zal verzameld worden, buiten het land, in de woestijn van de volken (Ez.20:35). Bozra betekent schaapskooi. Het volk Israël, dat in de profetieën wordt voorgesteld als een kudde schapen (Ez.34:11-15), zal worden verzameld in Bozra, in het gebied van Edom. Het is vanuit Bozra dat een gelovig Israël zal terugkeren naar het land: de Doorbreker trekt vóór hen op. Hij is dan de Koning van Zijn volk en zal vanaf de troon in Jeruzalem Zijn Koninkrijk gaan vestigen over de hele aarde.

In de omgeving waar het gelovig overblijfsel bewaard wordt, zal de Heer ook de volkeren oordelen.

Jesaja 63
1 Wie is Deze Die uit Edom komt, in helrode kleding uit Bozra,
in een eervol gewaad, Die voorttrekt in Zijn grote kracht?
Ik ben het, Die spreek in gerechtigheid, Die machtig ben om te verlossen.
2 Waarom is dat rood aan Uw gewaad, en is Uw kleding als die van iemand die de wijnpers treedt?
3 Ik heb de pers alleen getreden; er was niemand uit de volken met Mij.
Ik heb hen vertreden in Mijn toorn, hen vertrapt in Mijn grimmigheid.
Hun bloed is op Mijn kleding gespat, heel Mijn gewaad heb Ik besmet.
4 Want een dag van wraak was in mijn hart en het jaar van mijn verlosten was gekomen.
(…)
6 En Ik vertrapte volken in mijn toorn, maakte hen dronken in mijn boosheid en deed hun bloed ter aarde stromen.

de Heer zal strijden
Als de natiën aan het einde van de grote verdrukking zijn verzameld tegen Jeruzalem (Zach.14:2), zal de Heer verschijnen en zelf tegen die natiën strijden (Zach.14:2-4). Blijkbaar zullen de legers van de volken het er niet bij laten zitten en het overblijfsel dat via de vluchtweg ontsnapt, achtervolgen naar de woestijn en daar weer te maken krijgen met de Heer. De Heer zal voor Zijn volk strijden en de legermachten van de volken verslaan.

een derde deel
Twee derde deel van het volk is omgekomen in de grote verdrukking. Het gelovig overblijfsel dat de naam van JAHWEH heeft aangeroepen, is gevlucht door de Olijfberg naar de woestijn en betreft één derde deel (Zach.13:8).
Op dat moment is er geen levende inwoner meer in het land, de stad Jeruzalem en de tempel zijn geplunderd en verwoest (Zach.14:2; Matth.24:2). God heeft Zijn volk verzameld in Bozra en de Messias zal met Zijn volk optrekken naar het land en het in bezit nemen.

een vijandige wereld
Dat zal plaatsvinden in een wereld die vijandig is ten opzichte van de Messias en Zijn volk. In Psalm 2 vinden we dat de volkeren zich opstellen tegen JAHWEH en Zijn Gezalfde (>Messias) en dat zij zich  niet willen onderschikken (Ps.2:2-3).
En Psalm110:2 zegt hierover: “Heers temidden  van uw vijanden!”.
Sommigen wijzen de stad Petra aan als onderduikadres van het gelovig overblijfsel. Is Petra hetzelfde als Bozra? Daarover  meer in een volgende blog.