zaaien in verwachting

1 Korinthe 15 is een fenomenale uiteenzetting over de opstanding van doden. Hoewel de aanleiding voor Paulus niet zo fraai was (:12), draait hij in dit hoofdstuk alle registers open en eindigt het hoofdstuk in een glorieuze lofzang (:55). Het leven zal de dood overwinnen (: 54), een totale overwinning, waarbij de dood vernietigd is en er geen dood meer zal zijn (:26).

illustraties
Omdat wij niet zoiets kennen als opstanding en onvergankelijkheid, geeft Paulus een aantal beelden uit de schepping, die een illustratie zijn van het opstandingslichaam en de aspecten daarvan. Het lichaam waarmee we opstaan, zal ons huidige lichaam compleet overtreffen in heerlijkheid en kracht.

begrafenis
Wanneer wij onze doden begraven, is dat dan ook in verwachting van de opstanding. Paulus vergelijkt het met het aan de grond toevertrouwen van een zaadje. Een dode zaadkorrel wordt aan de aarde toevertrouwd (:36-37) en uit die zaadkorrel komt een plant, die dat wat aan de aarde is toevertrouwd, letterlijk en figuurlijk ver te boven gaat. Dat is de hoop voor ieder mens, want de hele oogst zal worden ingezameld (:22-28).

1 Korinthe 15
42 Zó is het ook met de opstanding van de doden.
Het wordt gezaaid in vergankelijkheid, het wordt opgewekt in onvergankelijkheid.
43 Het wordt gezaaid in oneer, het wordt opgewekt in heerlijkheid.
Het wordt gezaaid in zwakheid, het wordt opgewekt in kracht.
44 Een ziels lichaam wordt gezaaid, een geestelijk lichaam wordt opgewekt.

LEVEN!
Wat een contrast is het échte LEVEN, met wat wij hier leven noemen! En wat een geweldige verwachting heeft God ons gegeven! Dank aan God, die ons de overwinning geeft door onze Heer Jezus Christus! (:57)