standvastig temidden van wind van leer 🔈📹

In Efeze 4 beschrijft Paulus dat God in de beginfase van de ecclesia, tot opbouw van het lichaam van Christus, een vijftal functies gaf, zoals apostelen en evangelisten. Het betrof de kinderlijke fase van de ecclesia, waarin de waarheden met betrekking tot Gods plan in deze tijd nog niet op Schrift waren gesteld.

Met gezag gaven de apostelen het woord door, totdat het woord van God voltooid zou zijn en de gelovigen door het woord volkomen toegerust zouden zijn (2 Tim.3:16-17). Iets soortgelijks verklaart Paulus in 1 Korinthe 13 met betrekking tot de geestelijke gaven. Zowel de functies als gaven zouden ophouden als ze hun functie vervuld hadden.

Deze functies en gaven zouden overbodig worden wanneer de fase van volwassenheid was bereikt. Dan zouden de gelovigen niet meer op en neer golven en heen en weer geslingerd worden door wind van leer, maar rotsvast kunnen staan op het complete woord van God. Dat is niet wanneer we bij de Heer zijn, maar hier op aarde, temidden van sluwheid en dwaling van mensen.

Audio
Presentatie