leer het aan uw kinderen…

Regelmatig haal ik voor blogs die ik schrijf en voor de Powerpoint presentaties die ik gebruik ter ondersteuning van bijbelstudies, plaatjes van een website: www.freebibleimages.org. Deze Engelstalige website heeft een groot aanbod aan plaatjes van bijbelse geschiedenissen die je gratis kunt downloaden. Je kunt op deze website zoeken op een bepaalde geschiedenis en per verhaal krijg je dan een overzicht met een aantal slides in de volgorde van het verhaal en daarbij kun je ook tekst raadplegen. Deze illustraties worden nog wekelijks aangevuld en uitgebreid.

Powerpoint
Je kunt deze plaatjes met één muisklik in PDF zetten en ook in Powerpoint. Dat laatste bracht me op het idee om eens aan mijn kinderen een bijbelverhaal op deze wijze te vertellen. Tot nu toe deed ik dit door uit een kinderbijbel voor te lezen. Nu laat ik ze een verhaal kiezen, zet de dia’s in Powerpoint, laat de presentatie op TV zien en vertel ze het verhaal, ondersteund door de illustraties.

Dit sluit natuurlijk veel beter aan bij de wereld waarin kinderen opgroeien. Op school komt informatie tot hen vanaf beeldschermen en op andere plaatsen is dat niet anders. Kinderen zijn visueel ingesteld en het verhaal blijft veel beter hangen wanneer ze het ook zien. In een kinderbijbel staan één, soms twee plaatjes bij een bijbelverhaal. In de Powerpoints echter vaak wel twintig of dertig!

Mijn kinderen zijn erg enthousiast. Ze vragen nu vaak zelf om weer een bijbelverhaal te doen en ze stellen leuke vragen over de geschiedenissen. Vereist is wel dat papa (of mama) zelf ook het verhaal kent. Goed om dat weer eens nauwkeurig na te lezen. Ik houd mijn bijbel erbij, want ik merk dat ik goed voorbereid moet zijn op onverwachte vragen…

Deuteronomium 11
19 En  leer ze aan uw kinderen door erover te spreken als u in uw huis zit en als u over de weg gaat, als u neerligt en als u opstaat.