strijden tegen onkruid?

Veel gelovigen houden zich bezig met het definiëren en bestrijden van het kwaad in de wereld. Op social media laat men zien wat er allemaal mis is, en ook zijn er websites die zich met niets anders bezig houden dan met de ontmaskering van wat zij zien als “het kwaad”. Allerlei alternatief nieuws (want de mainstream media deugen niet) wordt voor het voetlicht gebracht. Complottheorieën worden onthuld en nieuws dat “wel waar” is, wordt aangeboden.

een boze aeon
Ik geloof ook dat er in de media gelogen en gedraaid wordt. In een boze aeon kun je niet anders verwachten dan dat de waarheid in ongerechtigheid ten onder wordt gehouden (Rom.1:18). Maar de Schrift roept ons niet op om de leugen te bestrijden, maar om in de waarheid te staan. Dan zullen we (vanzelf) vrijgemaakt worden van de leugen:

Johannes 8
31 (…) Als jullie in mijn woord blijven, zijn jullie waarlijk leerlingen van Mij,
32 en jullie zullen de waarheid kennen, en de waarheid zal jullie vrijmaken.

gelijkenis van het onkruid
Ook een belangrijke les in dit verband leren we uit de gelijkenis van het onkruid uit Mattheus 13. Jezus vertelt een verhaal over een mens die goed zaad zaait in zijn akker, waar vervolgens zijn vijand onkruid tussen zaait (:24-25). Later legt de Heer uit dat Hij die mens is en de vijand de duivel voorstelt (:37 en 39). Maar worden de knechten van de mens uit de gelijkenis opgeroepen het onkruid uit te trekken of te bestrijden?

Mattheus 13
28 (…) En de slaven zeggen tegen hem: Wil jij dan, dat wij heengaan, en het bijeenrapen?
29 En hij zegt: Nee, want bij het bijeenrapen van het giftige onkruid zouden jullie tegelijkertijd het graan kunnen uittrekken.

Nu is niet de tijd om de verborgen dingen van de mens aan het licht te brengen (Rom.2:16). Dat zal gebeuren op de bestemde tijd, Zijn tijd (1 Kor.4:5).